Εορτασμός Αγίου Τρύφωνα

Yomatari2011

Εορτασμός Αγίου Τρύφωνα

Με κουρμπάνι, άφθονο κρασί,παραδοσιακούς χορούς και γλέντι εορτάστηκε ο Αγιος Τρύφωνας σύμφωνα με το έθιμο των Ανατολικορωμυλιωτών. Την εκδήλωση παρακολούθησε αρκετός κόσμος παρά το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο. Ο Άγιος Τρύφωνας έχει καθιερωθεί ως ο Άγιος προστάτης των αμπελουργών, παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες αγιογραφίες να κρατά κλαδευτήρι. Τη γιορτή αυτή έφεραν από την πατρίδα τους Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας οι Σωζοπολίτες όπου ως αμπελουργοί τη γιόρταζαν και τη γιορτάζουν ακόμη.

Η γιορτή του Αγίου στη Σωζόπολη είχε κυρίως θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι αμπελουργικές οικογένειες πήγαιναν στην εκκλησία σταφύλια διατηρημένα από τον τρύγο σε άμμο και αλεύρι. Τα σταφύλια αυτά καθώς και κόλυβα διαβάζονταν κατά τη λειτουργία και μετά μοιράζονταν στους παρευρισκόμενους, μαζί με το κουρμπάνι, βραστό μοσχαρίσιο κρέας. Φυσικά υπήρχε πάντοτε άφθονο κρασί, το οποίο διατίθετο από τους αμπελουργούς.

Έτσι συνεχίζεται να γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου και σήμερα. Μετά τη λειτουργία που πραγματοποιείται στην κεντρική εκκλησία του χωριού ανηφορίζουν όλοι στο παρεκκλήσι για τον αγιασμό και ακολουθεί γλέντι με κρασί, το οποίο χορηγείται από τους αμπελουργούς της Γέφυρας.

Yomatari2011

Yomatari2011b

Yomatari2011c

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Translate »