Σημεία ενδιαφέροντος

Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και το Φράγμα του ποταμού Αξιού είναι δύο σημεία που πρέπει να δει ο επισκέπτης της Γέφυρας.

Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

Σχετικά με το στρατιωτικό μουσείο Βαλκανικών πολέμων

Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα

Το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στεγάζεται σε μία ιστορική έπαυλη. Το 1999 το Υπουργείο Άμυνας αγόρασε την έπαυλη αυτή για να την αξιοποιήσει ως Μουσείο. Αυτό βέβαια δεν ήταν τυχαίο.     Στο κτήριο αυτό εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των Ελληνικών δυνάμεων στις 24 Οκτωβρίου του 1912  με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο και παρέμεινε έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι μέρες αυτές υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας, λόγω των δραματικών διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα. Εδώ, στις 26 Οκτωβρίου 1912, συμφωνήθηκε η άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες από τον Τούρκο διοικητή της πόλης Ταχσίν Πασά, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο προαύλειο του Μουσείου. Στις αίθουσες του κτηρίου ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα όπως όπλα, ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, διάφορα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους όπως επίσης και αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο εγκαινίασε το 2018, 8 νέους εκθεσιακούς χώρους (οινοποιείο, σιδηρουργείο κτλ), ενώ το 2020 εγκαινιάστηκε και ειδικός εκθεσιακός χώρος των αγωνιστών του Κυπριακού Ελληνισμού στην Μακεδονία.

Τέλος, στις εγκαταστάσεις του Στρατιωτικού Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων φιλοξενείται το Λαογραφικό Μουσείο της Γέφυρας, με εκθέματα που προσέφεραν οι κάτοικοι του χωριού.

Αξιός (φράγμα)

Η περιοχή γύρω από το φράγμα του Αξιού

Αξιός ποταμός: πανόραμα από το φράγμα
Αξιός ποταμός: νησίδες βόρεια από το φράγμα

Η περιοχή γύρω από το φράγμα του Αξιού φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το φράγμα του ποταμού έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα νησίδων, με τη μεγαλύτερη από αυτές να έχει έκταση 2.500 στρεμμάτων. Στη μεγάλη νησίδα ζούν ελεύθερα εδώ και πολλές δεκαετίες πάνω από 40 άγρια άλογα.

Η τοποθεσία βρίσκεται 3 χλμ. δυτικά της Γέφυρας. Η ευκολότερη πρόσβαση γίνεται οδικώς, μέσω της Εθνικής οδού Θεσ/νίκης-Έδεσσας: Στρίψτε δεξιά στη διαχωριστική νησίδα 700μ πριν τη γέφυρα του Αξιού και αφήστε το αυτοκίνητο σας στο τέρμα του δρόμου, δίπλα στο φράγμα. Ακολουθήστε το μονοπάτι δεξιά από το φράγμα θα βρεθείτε στα παρατηρητήρια απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε από ψηλά τη μοναδική θέα της περιοχής.

Χαρακτηριστικά είναι το εντυπωσιακό παραποτάμιο δάσος που περιστοιχίζεται από πυκνές συστάδες καλαμιών, τα πολλά υδρόβια πουλιά, τα άγρια άλογα και λοιπά θηλαστικά (αλεπούδες, μυοκάστορες, κ.α.), τα αρπακτικά πτηνά (γεράκια).

χουλιαρομύτα ερωδιός

Στην εικόνα δεξιά διακρίνονται δύο σημαντικά είδη μεγαλόσωμων πτηνών, που μπορεί να δεις κανείς στην περιοχή:
– μια χουλιαρομύτα (πλέον ένα πολύ σπάνιο είδος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα)
– καθώς και ένας σταχτοτσικνιάς (ερωδιός), στη νησίδα δίπλα από το φράγμα.

Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για να δείτε μερικά παραδείγματα από το μοναδικό οικοσύστημα και τα όμορφα τοπία της περιοχής γύρω από το φράγμα του Αξιού.

Φωτογραφίες © Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Share this post

Translate »