5ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής

5th-festival

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής

5th-festivalTo Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής, κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός στα παραδοσιακά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας διεξήχθη για 5η συνεχή χρονιά στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης απο τη 1 εως τις 4 Σεπτεμβρίου 2011.

Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος στη Γέφυρα φιλοξενήθηκαν χορευτικά συγκροτήματα απο την Ελλάδα και το εξωτερικό και χάρισαν πλούσιο θέαμα και αξέχαστες στιγμές στους θεατές.

Τα συγκροτήματα που τίμησαν με την παρουσία τους το 5ο  Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής είναι (με αλφαβητική σειρά της χώρας συμμετοχής):

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:    
Italy International Italian Folk Group “LA ZJTE” transp_3 Ιταλία
Russia National Folk Dance Ensemble “IRTYSH”   Ρωσία/Σιβηρία
Slovakia Παραδοσιακό συγκρότημα “KAMJANA”
Σλοβακία
Turkey Afyon Kocatepe University Folk Dance Ensemble   Τουρκία
      
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ:    
Hellas Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης    
Hellas Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Βαμβακόφυτου Σερρών    
Hellas Χάλκινα της Γουμένισσας με την Ορχήστρα του Δίγκα    
Hellas Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας  


A. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


 International Italian Folk Group “LA ZJTE” 

LA-ZJITE

Το Ιταλικό παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα “LA ZJTE” (η νύφη) δημιουργήθηκε  στην πόλη Gravina (περιοχή Bari), το 1928 για να διαδώσει, μέσω του χορού και της λαϊκής μουσικής, τα έθιμα και τις παραδόσεις της πόλης του, τα οποία αντανακλούν την  ισπανική κυριαρχία του 17ου αιώνα με χορούς όπως: “Μαζούρκα”,”Scott”, “Quadriglia”, “Danz postolk”, “Πόλκα”, “Ταραντέλα”. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τυνησία, τη Γερμανία και πολλά άλλα. Μάλιστα το 2005 στην Μαγιόρκα κέρδισε το 3ο βραβείο για την «Αυθεντικότητα κουστουμιών».

Το 1984, είχαν την τιμή να χορέψουν για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον 2ο, ένώ σε άλλη εκδήλωση, η οποία κινηματογραφήθηκε από την ιταλική τηλεόραση RAI, προσέφερε το λάδι για την λάμπα του Αγίου Φραγκίσκου.
Το συγκρότημα εκτελεί όλους τους χορούς του με ζωντανή μουσική. Πρόεδρος του συγκροτήματος από το 1968 είναι ο κύριος Ferdinando Fiore.


National Folk Dance Ensemble “IRTYSH”, Ρωσία/Σιβηρία

IRTYISH

Το Εθνικό Παραδοσιακό Χορευτικό συγκρότημα «IRTYSH», είναι ένα από τα πιο διάσημα της Ρωσίας και θεωρείται υψηλού επιπέδου στη χώρα τους. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1962 και αριθμεί  35 μέλη στο σύνολο, μαζί με τους χορευτές, τους μουσικούς και τον χορογράφο. Στο ρεπερτόριο του συγκροτήματος υπάρχουν διάφορες λαϊκές ρωσικές μουσικές συνθέσεις και παραδοσιακοί χοροί, οι οποίοι είναι πολύ ελκυστικοί και γρήγοροι. Τα κοστούμια του γκρουπ προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας και είναι πανέμορφα.

Tο συνολικό πρόγραμμα παράστασης του συγκροτήματος φτάνει τα 60 λεπτά και το ρεπερτόριο τους περιέχει περί τις 30 συνθέσεις με κυριότερο τον χορό «Καλίνκα». Το συγκρότημα διαθέτει τους δικούς του μουσικούς, 7 σε σύνολο, οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν, με τα εθνικά μουσικά τους όργανα, όλη τη γκάμα μουσικής απαραίτητη για τις παραστάσεις. Έχουν συμμετάσχει σε πάρα πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία,  Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Βουλγαρία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Μαλαισία).


Παραδοσιακό συγκρότημα «KAMJANA», Σλοβακία

Kamjana

Το Παραδοσιακό συγκρότημα «KAMJANA», ιδρύθηκε το 1994 και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βουνό δίπλα στην πόλη Medzilaborce στα ανατολικά της Σλοβακίας. Το συγκρότημα έχει τμήματα χορού και χορωδίας με 40 περίπου μέλη. Το χορευτικό συγκρότημα λαμβάνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Σλοβακίας, (Βέλγιο, Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία κ.α.). Οι χοροί τους προέρχονται από τις περιοχές Šariš και Zemplín με αργούς αλλά και πολύ γρήγορους ρυθμούς από ζευγάρια. Το συγκρότημα έχει δική της ορχήστρα, η οποία παίζει ζωντανά σε κάθε παράσταση και αποτελείται από 2 βιολιά, κοντραμπάσο, κύμβαλα, ακορντεόν και κλαρινέτο.

Χορογράφος του γκρουπ είναι ο κ. Βλαντιμίρ Ταρκα, αρχηγός είναι η κ. Ιβέτα Γκαλισίνοβα και μαέστρος ο κ. Μιχαήλ Χοσακ.


Afyon Kocatepe University Folk Dance Ensemble

afyon_kocatepe

Το χορευτικό συγκρότημα, του οποίου τα μέλη είναι κυρίως φοιτητές του τοπικού πανεπιστημίου, έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητές του το 2000. Περίπου 40 γυναίκες και 30 άντρες χορευτές, από διάφορα μέρη της Τουρκίας, συμμετέχουν στην ομάδα και παρουσιάζουν χορούς από διάφορους τόπους. Το ρεπερτόριο τους αλλάζει κάθε 2 χρόνια, έτσι ώστε να περιλαμβάνει χορούς από νέα μέρη και τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να δίνουν παραστάσεις σε στυλ “χοροθεάτρου» με νέες χορογραφίες.

Έχουν συμμετάσχει σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Τουρκία, όπως η “Δημοκρατία της Kocatepe, “Mehmetçik”, “River of the Dance” & “Τέσσερις Εποχές Ανατόλια”, αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, προσπαθώντας να μεταφέρουν την κουλτούρα της γενιάς τους. Αντικειμενικά κριτήρια του συγκροτήματος είναι να συνεχίσει τις προσπάθειές του στο μέλλον, για την αυτο-προστασία της περιοχής τους, μεταφέροντας στο χορούς τους στοιχεία από την κουλτούρα τους.


Β. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης

xoth

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΧΟΘ) ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα την Καλαμαριά. Σήμερα, ο σύλλογος αποτελείται από 14 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών και τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όπως επίσης λειτουργεί και εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού. Τα τμήματα αυτά πλαισιώνονται από ανθρώπους όλων των ηλικιών οι οποίοι ξεπερνούν τους 400, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η εθελοντική προσφορά όλων των μελών για τη λειτουργία του ομίλου.

Οι χοροί που διδάσκονται προέρχονται από περιοχές σχεδόν ολόκληρης της Ελλάδας, οι οποίοι προκύπτουν πάντα έπειτα από έρευνα μελών του Χ.Ο.Θ., αλλά και από σεμινάρια που κατά καιρούς διοργανώνει ο σύλλογός μας για τα μέλη του. Ο αριθμός των εκδηλώσεων που έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης είναι αρκετά μεγάλος, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθούμε στις παραστάσεις-αφιερώματα που έχει διοργανώσει ο σύλλογος μας για διάφορες περιοχές όπως τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τις περιοχές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας, παρουσιάζοντας σε αυτές χορούς, τραγούδια και έθιμα πλαισιωμένα πάντα από φορεσιές πιστά αντίγραφα των αυθεντικών παραδοσιακών ενδυμασιών, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν στο βεστιάριο του συλλόγου. Σημαντική επίσης είναι και η παρουσία του Χ.Ο.Θ. στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με τη συμμετοχή του σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ σε Αμερική, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βενεζουέλα, Σουηδία, Κροατία, Πολωνία και Γαλλία. Ακόμα, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης αποτελεί μέλος του ελληνικού τμήματος της C.I.O.F.F. από το 1994, ενώ αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός της ίδρυσης παραρτήματος Χ.Ο.Θ. στο Graz της Αυστρίας.


Μορφωτικός Λαογραφικός Όμιλος Βαμβακόφυτου Σερρών

vamvakofyto

Ο Μορφωτικός Λαογραφικός Όμιλος Βαμβακόφυτου ιδρύθηκε το  1982. Έχει  φιλοξενήσει 150  και πλέον  χορευτικά  συγκροτήματα και αλλά καλλιτεχνικά σχήματα  στις  πολιτιστικές  του  εκδηλώσεις. Έχει  δώσει  200  και  πλέον παραστάσεις  σε  όλη  την  Ελλάδα με τα χορευτικά  του  συγκροτήματα.  ΗΡΩΔΕΙΟ, ΚΥΠΡΟ,  ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Γιουνισεφ),  ΒΑΣΙΛΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ( στην  άτυπη σύνοδο των υπουργών πολιτισμού της Ε.Ε.) ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ κλπ.

Συνεργάστηκε  με φορείς  γύρω  από την λαογραφία  και  την παράδοση.  Λύκειο  Ελληνίδων  Αθηνών, Σερρών,  Δράμας.  Θέατρο Δώρας  Στράτου,  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κλπ.


Χάλκινα της Γουμένισσας με την ορχήστρα του Δίγκα


Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Translate »