6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής

afisateliko1

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής

afisateliko1

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας καλωσορίζει για 6η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής.

   Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που υπόσχεται και φέτος μοναδικές εμπειρίες και πλούσιο θέαμα στο κοινό και τους επισκέπτες της Γέφυρας.

   Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 30,31 Αυγούστου και 1,2 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Γέφυρας με ώρα έναρξης των εκδηλώσεων στις 8 το βράδυ.

   Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής θα έχει επετειακό χαρακτήρα μιας και φέτος συμπληρώνονται 100 Χρόνια απο την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.Στην Ιστορική Γέφυρα και στην έπαυλη όπου στεγάζεται σήμερα το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1912,η άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες απο τον Τούρκο διοικητή της πόλης Ταχσίν Πασά ,γεγονός που υπήρξε καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη της Μακεδονιάς και της χώρας γενικότερα.

   Τα συγκροτήματα που θα τιμήσουν με την παρουσία τους το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής είναι (με αλφαβητική σειρά της φιλοξενούμενης χώρας) :

 

 

 

bulgaria_flag_32   Folk Dance Ensemble ”Rozova Dolina” ,”Vasil Levski” Community Center
Βουλγαρία
romania_flag_32   Folk Music and Dance Group ”Dor Transilvan” Ρουμανία
serbia_flag_32   Ensemble ”Dom Culture Pirot” Σερβία
greece_flag_32   Εκπολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος ”Ο Αριστοτέλης” Κάτω Κώμης Κοζάνης
greece_flag_32   12μελές Μουσικό Σχήμα με τους Θ.Σέρκο και Π.Δρακόπουλο
greece_flag_32   Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας

 

Folk Dance Ensemble ”Rozova Dolina” , ”Vasil Levski” Community Center

IMG_8520


Η Φολκλορική χορευτική ένωση “Rozova Dolina” ιδρύθηκε το 1972 στην πόλη Κάρλοβο της Βουλγαρίας. Πλούσια και πολυάριθμα είναι τα κονσέρτα που έχει δώσει από την ίδρυσή της έως και σήμερα.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Γερμανία,Πολωνία,Ρωσία,Γαλλία,Ελλάδα,Τουρκία,Βέλγιο,Ισπανία και Σερβία).Το 1997 πήρε το 1ο βραβείο στο παραδοσιακό φεστιβάλ στην Καταλωνία της Ισπανίας. Η πλούσια  φολκλορική παράδοση της Βουλγαρίας πήρε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο διεθνές φεστιβάλ της πόλης Zivek της Πολωνίας το 2007.Το 2008 στο φεστιβάλ των βουνών στο Ζakopanje,της Πολωνίας πήρε το χάλκινο μετάλλιο και η ορχήστρα τους το ασημένιο μετάλλιο.Το 2009 στο 1ο διεθνές φεστιβάλ  στην πόλη Όρχοβο της Βουλγαρίας,το οποίο οργανώνεται στη μνήμη του Dinko Iliev,πήρε τη 2η θέση.

Οι χορευτές που λαμβάνουν μέρος είναι περίπου 30 αγόρια και κορίτσια.

Το ρεπερτόριο τους περιέχει χορούς και τραγούδια απ όλες τις εθνογραφικές περιοχές της Βουλγαρίας.

 


Folk Music and Dance Group ”Dor Transilvan”

Turneu-SUA-2009

 

Το έτος 1949 σηματοδοτεί τη γέννηση του “DOR TRANSILVAN”, ενός παραδοσιακού μουσικοχορευτικού συγκροτήματος το οποίο μέσα στα χρόνια κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της πολιτιστικής κουλτούρας της Ρουμανίας, έχοντας μια αδιάκοπη δραστηριότητα, αλλά και λόγω του υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου των θεαμάτων του. Από το 1974 μέχρι σήμερα, το συγκρότημα συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Αγγλία, Τσεχία, Φινλανδία, Πολωνία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και Πορτογαλία. Η ομάδα έχει επίσης συμμετάσχει στα Ιταλικά φεστιβάλ της Norma,  Sabaudia Pena και του Αγίου Αντρέα, στις Γιορτές Ρουμάνικης Λαογραφίας της Τρανσυλβανίας, στο Φεστιβάλ Cluj-Napoca, στη παραδοσιακή γιορτή του Αγίου Gaina, στη Cantarea Romaniei, στο Φεστιβάλ “Χρυσό Ελάφι”, στο εθνικό φεστιβάλ “Ecouri Mesesene” και “Floare de pe Baragan”.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας, το “Transilvan Dor” έγινε διάσημο όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και στο εξωτερικό, ως φύλακας των αυθεντικών αξιών της λαϊκής τέχνης της Ρουμανίας και των καλλιτεχνικών παραδόσεων.

 


Ensemble ”Dom Culture Pirot”

Picture-100

 

Το συγκρότημα Dom Culture Pirot, συνεχίζει την παράδοση της μπάντας τραγουδιστών “Momchilo” Pirot, η οποία ιδρύθηκε το 1886. Έκτοτε, το γκρουπ προσπαθεί, μέσα από οργανωμένη δουλειά, να διατηρήσει την πολιτιστική παράδοση του τόπου τους,που τους έχει χαρακτηρίσει ως έθνος, καθώς και να καλλιεργήσει τις διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου ανάπτυξης, το όνομα του γκρουπ άλλαξε πολλές φορές, η αγάπη όμως για το χορό, το τραγούδι και τη μουσική, ήταν πάντα παρούσα.Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές του 1980, υπήρξε μια ποιοτική και ποσοτική πρόοδος οπότε το γκρουπ άρχισε να δημιουργεί ένα πλούσιο ρεπερτόριο λαϊκής τέχνης, από τραγούδια και χορούς, με τη βοήθεια κάποιων από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους. Μέχρι στιγμής, το γκρουπ έχει δουλέψει συνολικά πενήντα (50) περίπου χορογραφίες, με τοπικό αλλά και διεθνή χαρακτήρα.

 


Εκπολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος ”Ο Αριστοτέλης” Κάτω Κώμης Κοζάνης

P1010021

 

Ο Εκπολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος ‘Ο Αριστοτέλης’ ιδρύθηκε το 1980 στη Κάτω Κώμη του Νομού Κοζάνης. Σκοπός του είναι να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στη πολιτιστική και πνευματική  αναβάθμιση του τόπου αλλά και στη διάδοση και διάσωση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αριθμεί σήμερα 60 μέλη και διαθέτει 4 χορευτικά τμήματα με χοροδιδάσκαλο τον κύριο Γάτα Αντώνη τα οποία συμμετέχουν σε πλήθος εκδηλώσεων σε περιοχές της Ελλάδας και εξωτερικού.

Στις δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνονται τμήματα χορωδίας, ζωγραφικής, ομάδα εθελοντών διασωστών, ομάδες ορειβασίας και χειμερινών σπορ.

Οι φιλοδοξίες του Συλλόγου δεν σταματούν εδώ. Πάντοτε προσπαθεί να διευρύνει τους ορίζοντες του προς κάθε κατεύθυνση.

 


 

  


 

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Translate »