Ποιοι είμαστε

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας «Μέτρες – Σωζούπολη» ιδρύθηκε το 1978, από τη δεύτερη γενιά προσφύγων των αλησμόνητων πατρίδων των Μετρών (σημερινή Τσατάλτζα) της Ανατολικής Θράκης και της Σωζούπολης, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (σήμερα ανήκει γεωγραφικά στο Βουλγαρικό κράτος), που ήρθαν να κατοικήσουν στο χωριό Γέφυρα, ή παλαιότερα Τόψιν.

Ο σύλλογος αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας & Βόρειας Θράκης (Π.Ο.Σ.Α.Ρ.), της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης.

Στόχοι του συλλόγου από την ίδρυση του είναι η διάσωση & ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των προγονικών ηθών & εθίμων, η ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού, η ενασχόληση των νέων με τον πολιτισμό, η άσκηση φιλανθρωπικού έργου αλλά και η τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Έδρα του συλλόγου είναι η Γέφυρα, Δημοτικό Διαμέρισμα και Ιστορική Έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια των χρόνων λειτούργησαν στο σύλλογο τμήματα ποικίλλου ενδιαφέροντος, όπως: κεραμική, τμήμα σκάκι, έκδοση εφημερίδας, τμήμα ζωγραφικής, κατασκευής κοσμήματος κ.ά, ωστόσο σήμερα στο σύλλογο λειτουργούν λειτουργούν πολυάριθμα τμήματα παραδοσιακού χορού, αποτελούμενα από χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς από όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε χορούς οι οποίοι προέρχονται από τους τόπους καταγωγής των κατοίκων της Γέφυρας. Στα πλαίσια εκμάθησης παραδοσιακού χορού, ο σύλλογός μας διατηρεί μια από τις πληρέστερες και πλουσιότερες ιματιοθήκες της περιοχής, με δεκάδες αυθεντικές φορεσιές Θράκης, Αν. Ρωμυλίας, Μακεδονίας & Ηπείρου.

Επιπλέον, στο Σύλλογο λειτουργούν τμήματα Θεάτρου & Χορωδίας. Ενεργοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, απασχολούνται σε αυτά, δημιουργώντας και αναδεικνύοντας τα ταλέντα τους.

Καθιερωμένες εκδηλώσεις στη διάρκεια του χρόνου είναι η Γιορτή στη μνήμη του Αγ. Τρύφωνα, προστάτη των Αμπελουργών, το πανηγύρι της Παναγίας Ρευματοκρατούσας & Αποστόλου Θωμά, το έθιμο του Κλήδονα, η γιορτή αγάπης κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, η συμμετοχή στο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», 2 προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες με θέματα ιστορικού & πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ο σύλλογός μας συμμετέχει με όλα του τα τμήματα σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις (μορφωτικές, ψυχαγωγικές, χορευτικές κ.ά.) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με άλλους συλλόγους και φορείς. Παράλληλα έχει ενεργεί παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενες δράσεις και προγράμματα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, όπως η ολοκλήρωση του προγράμματος «Νεανικές Δράσεις» το έτος 2019, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο την ενασχόληση των νέων με τα πολιτισμικά ζητήματα.

Κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου αποτελεί το «Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής», το οποίο λαμβάνει χώρα ανελλιπώς από το 2007, στα τέλη Αυγούστου. Το Φεστιβάλ είναι αναγνωρισμένο σαν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της Μακεδονίας & αποτελεί σημείο αναφοράς της Δυτικής Υπαίθρου της Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνονται χορευτές, μουσικοί και τραγουδοποιοί από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, καλούνται να περάσουν 4 μέρες στη Γέφυρα παρουσιάζοντας τα έθιμα, τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα δρώμενα της πατρίδας τους. Φιλοσοφία μας είναι η αδελφοσύνη των λαών του κόσμου, η συζήτηση και η συναναστροφή με άλλους πολιτισμούς και η ανάπτυξη σχέσεων διεθνούς χαρακτήρα, με σκοπό τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου παραδόσεων και κουλτούρας.

Οι φιλοξενούμενοί μας ξεναγούνται στα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής μας, ενημερώνονται πάνω στην ιστορία του λαού μας και ψυχαγωγούνται κατά τις ελληνικές συνήθειες σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, με έδρα τον καταπράσινο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του προαύλιου του Δημοτικού Σχολείου, στην καρδιά της ιστορικής Γέφυρας.

Παρακολουθώντας το σφυγμό της τοπικής μας κοινωνίας, συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια διαφύλαξης της πλούσιας παρακαταθήκης των προγόνων μας, ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τα ήθη, τα έθιμα & τις παραδόσεις, συνεχίζοντας αδιάκοπα το σπουδαίο έργο όλων εκείνων, που από το 1978 χάραξαν την πορεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας.

Share this post

Translate »