1o Διεθνές Φεστιβάλ – 2007

Φωτογραφίες από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ


Το πρώτο φεστιβάλ διεξήχθη τον Σεπτέμβριο 2007, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, καθώς 5 συγκροτημάτων από την Ελλάδα.

Τα παρακάτω συγκροτήματα τίμησαν με την παρουσία τους το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής.

Γεωργιανά Μπαλέτα “Dapioni», Γεωργία, Τιφλίδα

Georgia

Τα Γεωργιανά Μπαλέτα “Dapioni», ιδρύθηκαν το 2000. Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος αποτελείται από διάφορα είδη τραγουδιών και χορού, με χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών της Γεωργίας: χαρούμενους χορούς perkhuli, χορούς του γάμου, διάφορους ​​χορούς οι οποίοι αναπαριστούν μάχη, αλλά και λυρικούς χορούς. Ειδικά στο χορό του γάμου, που είναι γνωστός ως kartuli, οι χορευτές είναι ντυμένοι με λευκά όμορφα κοστούμια, ενώ σε όλους τους άλλους χορούς, τα κοστούμια είναι μαύρα. Άλλωστε η Γεωργία είναι ένας όμορφος τόπος με τους λόφους να καλύπτονται με ατέλειωτος χιόνια, τις ροές από τα κρυστάλλινα ποτάμια να ακούγονται σαν τραγούδια και κοιλάδες γεμάτες λουλούδια. Οι Γεωργιανοί και ο χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή, σε καλές και κακές στιγμές.

Σύμβουλος του μουσικού συνόλου είναι ο Κος Revaz Chokhonelidze, ηθοποιός και χορογράφος του κρατικού ακαδημαϊκού συγκροτήματος, “Erisioni», ενώ επικεφαλής είναι ο Κος Robert Korchilava, Ιππότης της Τιμής της Γεωργίας, δεξιοτέχνης του χορού και σολίστ του “Erisioni”. Αφιέρωσε τη ζωή του στον Γεωργιανό παραδοσιακό χορό και ίδρυσε το “Dapioni”, το οποίο από την αρχή περιόδευσε σε όλο τον κόσμο (Τουρκία, Βουλγαρία, Συρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ελλάδα), καθώς και σε τοπικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Τιφλίδα, για να παρουσιάσει το ενδιαφέρον ρεπερτόριο των γεωργιανών χορών. Το σύνολο συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, που παίζεται από τα παραδοσιακά γεωργιανά όργανα Panduri και salamuri αλλά και τύμπανα. Η πλειονότητα των χορευτών είναι νέοι, διότι πρέπει να είναι εξαιρετικά γρήγοροι και επίσης να εκτελούν λεπτές κινήσεις.


 Χορευτικό συγκρότημα “Szamotuly”, Πολωνία, Szamotuly

Poland

Η ομάδα “Szamotuly” ιδρύθηκε το 1945 και από την αρχή, σκοπός της είναι να προωθήσει την εγγενή λαογραφία και να σώσει την αρχαία πολιτιστική ταυτότητα της πόλης Szamotuly, κάνοντας την ομάδα δημοφιλή και γίνοντας πρότυπο για άλλες ομάδες λαϊκής όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας ρεπερτόρια της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της. Μια από τις πιο δημοφιλής παραστάσεις τους είναι “Ο γάμος του Szamotuly», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1950. Τα μέλη της ομάδας δεν είναι μόνο χορευτές αλλά και τραγουδιστές και μουσικοί, καθώς κάθε νέο μέλος μαθαίνει τραγούδια, άλλα και να παίζει μερικά παραδοσιακά πολωνικά λαϊκά όργανα, όπως το φλάουτο, προκειμένου να συνοδεύουν το χορευτικό συγκρότημα. Η ομάδα είναι υπερήφανη για τις παραστάσεις της στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σκανδιναβία, τη Βραζιλία, την Τουρκία και άλλες χώρες. Οι χοροί, τα τραγούδια και τα έθιμα που παρουσιάζουν, προέρχονται από τις περιοχές του Szamotuly, Rzeszow, Lublin και Kurpie (δάσος του Zielona). Μερικοί από τους εθνικούς τους χορούς είναι οι Polonez, Kujawiak, Oberek και Krakowiak. Επίσης, η ομάδα ερμηνεύει δημοφιλή και πολύ γνωστά Πολωνικά δημοτικά τραγούδια, όπως κάλαντα και Βουκολικά. Μακρόβιος αρχηγός της ομάδας είναι η Janina Foltyn, λαογράφος και γνωστή τοπική ακτιβίστρια για τη διατήρηση του πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης.


Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου, Ελλάδα

Metsovo

Στο Μέτσοβο, η παράδοση είναι μια κατάσταση ενεργητική, ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες αναλλοίωτη, προσαρμοσμένη όμως στις σύγχρονές συνθήκες. Παρόλη τη διάβρωση που υφίστανται οι παραδοσιακές αξίες, τα ήθη και τα έθιμα, το Μέτσοβο κρατάει ανέπαφο και ζωντανό το παραδοσιακό του χρώμα. Για τους Μετσοβίτες ο χορός αποτελεί δομικό στοιχείο της αυτοσυνειδησίας τους και υπέροχη έκφραση του συναισθηματισμού τους. Ο Χορευτικός Σύλλογος, είναι ζωντανό κομμάτι της παράδοσής μας, με δυναμικό χαρακτήρα και εξελικτική πορεία. Προσφέρει μόνο γνήσια και αυθεντικά στοιχεία του Μετσοβίτικου λαϊκού πολιτισμού, με το χορό και το τραγούδι. Ο Χορευτικός Σύλλογος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μετσόβου, ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλία του Δήμου. Πρόκειται για ένα σύλλογο δραστήριο, με πολλές συμμετοχές και παρουσίες σε εκδηλώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς επίσης και σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις. Απαρτίζεται από τρία τμήματα, (2 παιδικά και 1 ενηλίκων) με καταγεγραμμένα μέλη που υπερβαίνουν τα 120. Στόχος του είναι η διατήρηση και ανάδειξη της παράδοσης του Μετσόβου. Το τραγούδι και ο χορός, συνοδεύει τους Μετσοβίτες σε όλες τις εκφάνσεις τις ζωής τους, με διαχρονική βιωσιμότητα και λειτουργικότητα. Προσπαθούμε με τον Σύλλογό μας να οικειοποιηθούμε από τους παλαιότερους την πολιτισμική μας κληρονομιά, να γνωρίσουμε στους νεότερους το παρελθόν και τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τους χορούς και τα τραγούδια μας.


«Γενίτσαροι και Μπούλες»
Όμιλος για την προστασία και προβολή του Εθίμου της Νάουσας

boules

Ο όμιλός ιδρύθηκε το 1971 με σκοπό την καλύτερη προστασία και προβολή του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Η δράση του από τότε είναι συνεχής και πολύπλευρη. Συγκεντρώσαμε πολλές αυθεντικές στολές και κατασκευάσαμε άλλες τόσες για τις ανάγκες μας, έχουμε εκδώσει πολλά βιβλία, που αφορούν στην ιστορία του εθίμου και την τοπική παράδοση της Νάουσας και αποσπάσαμε βραβεία για την αυθεντικότητα της φορεσιάς, της μουσικής και του χορού μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνοντας γνωστό το έθιμο παγκοσμίως.
Ο όμιλος στεγάζεται σε τριώροφο παραδοσιακό διατηρητέο οίκημα, το οποίο απέκτησε και αναπαλαίωσε. Το δρώμενο διαδραματίζεται κάθε Αποκριά στη Νάουσα, στο οποίο συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι χορευτές μας, είναι η ελπίδα για τη συνέχιση του αδιάκοπα στο μέλλον.
Όσον αφορά στην ιστορία του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Αν και η Νάουσα ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στη σημερινή τοποθεσία, οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους προήλθαν από τις γύρω ορεινές περιοχές, όπου είχαν καταφύγει μετά την καταστροφή της Μίεζας, κρατώντας κάποια έθιμα από την αρχαιότητα. Πραγματοποιούσαν μάλιστα κάποιες γιορτές προκειμένου να υποδεχτούν την Άνοιξη, προς τιμήν του Θεού του κρασιού και του γλεντιού, Διόνυσο. Τα έθιμα αυτά μετά τον εκχριστιανισμό των κατοίκων, διαδραματίζονταν κυρίως την εποχή της Αποκριάς. Αυτή ήταν η απαρχή του εθίμου των Γενίτσαρων και της Μπούλας, το οποίο πήρε την τελική μορφή και την ονομασία του, την εποχή της Τουρκοκρατίας, οπότε και συνδέθηκε άμεσα με τους εθνικούς αγώνες μας κατά των Τούρκων και έφτασε ως κλεφταρματολικό έθιμο ως τις μέρες μας.
Παρόλο που η περίοδος της αποκριάς διακατέχεται από μια ελευθερία έκφρασης, το συγκεκριμένο δρώμενο είναι απόλυτα ανδροκρατούμενο και έχει αυστηρή τελετουργία όσον αφορά στην ενδυμασία και την τέλεσή του. Έχει συγκεκριμένους χορούς και πατινάδες για κάθε γειτονιά, το δρομολόγιο είναι καθορισμένο και ακολουθείται πιστά από τα μπουλούκια των Γενίτσαρων.
Έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του στα τέλη της δεκαετίας του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζεται ανόθευτο μέχρι σήμερα από τους χορευτές του ομίλου μας.
Πρόεδρος του Ομίλου για την Προστασία και Προβολή του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας είναι ο κος Τόσιος Αριστείδης.

Share this post

Translate »