Πανηγύρια

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας “Μέτρες-Σωζούπολη” συμμετέχει αδιάλειπτα στα 2 πανηγύρια που διοργανώνονται στο χωριό, δηλαδή στο πανηγύρι για τον εορτασμό του Αγίου Τρύφωνα και στο πανηγύρι για τη γιορτή του Αποστόλου Θωμά και της Παναγίας Ρευματοκρατούσας.

Πανηγύρι Αγίου Τρύφωνα

Είναι η γιορτή που την γιορτάζουν οι αμπελουργοί, καθώς ο Άγιος Τρύφωνας ήταν ο προστάτης των αμπελιών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνος και συμμετέχει η Κοινότητα Γέφυρας, ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός και ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Το πανηγύρι εορτάζεται στην Πλατεία Σωζουπόλεως.

Οι αμπελουργοί Σωζοπολίτες τιμούν την μνήμη του Αγίου Τρύφωνα κάθε χρόνο από τότε που ήρθαν από την χαμένη τους πατρίδα. Άλλωστε η Γέφυρα είναι φημισμένη για το καλό κρασί της. Εκείνη την ημέρα πηγαίνουν στη εκκλησία γίνεται αρτοκλασία και διαβάζονται τα κόλλυβα και τα σταφύλια, παίρνουν αγιασμό και ραντίζουν τ’ αμπέλια τους.  Βράζουν κουρμπάνι ( μοσχαρίσιο κρέας) και γίνεται γλέντι με παραδοσιακούς  χορούς και άφθονο κρασί που μοιράζεται στο κόσμο…….

Πανηγύρι Αποστόλου Θωμά-Παναγίας Ρευματοκρατούσας

Η Γέφυρα διοργανώνει πανηγύρι για τη γιορτή του Αποστόλου Θωμά και της Παναγίας Ρευματοκρατούσας. Η γιορτή της Παναγίας είναι την Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά. Πρωτοτυπία το πρωινό της γιορτής του Αποστόλου Θωμά, όπου μια επιτροπή με  οργανοπαίχτες  και λάβαρο στολισμένο με πρασινάδα και λουλούδια της εποχής περιέρχονται στα νοικοκυριά που έχουν αρραβωνιασμένα αγόρια και κορίτσια και νιόπαντρα ζευγάρια για να εξασφαλίσουν  τα δώρα των αθλητών.  Μετά το τέλος της λειτουργίας και την περιφορά της Ιερής Εικόνας  της Παναγίας αρχίζουν τα αγωνίσματα στο κεντρικό δρόμο του χωριού, δρομείς και  ποδηλασία. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν και ιππασία. Το απόγευμα γίνεται η ελεύθερη πάλη  με παλαιστές κάτω από τους ήχους των λαϊκών  οργάνων.

Share this post

Translate »