Γέφυρα

Γενικά στοιχεία για τη Γέφυρα

gefira_satellite

Η Γέφυρα είναι κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης και Δ.Δ του Δήμου Χαλκηδόνας, με πληθυσμό 3.258 κατοίκους (2001). Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ανατολική όχθη του ποταμού Αξιού.Μετά την θεσμοθέτηση και λειτουργία του “Καλλικράτη”, η Γέφυρα αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνας.

Οι κάτοικοι του είναι στην πλειονότητα πρόσφυγες από τις Μέτρες της Ανατολικής Θράκης και από την Σωζούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας, πολλές οικογένειες γηγενών (Κάτω Γέφυρα) και μερικές οικογένειες Βλάχων, Σαρακατσάνων και Καστανεριωτών. Τα τελευταία χρόνια έχουν μετοικίσει στη Γέφυρα αρκετες οικογένειες από τη Θεσσαλονίκη.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Τοψίν (Τόψι). Το 1927 μετονομάστηκε σε Γέφυρα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές αναφέρουν ότι η Γέφυρα πήρε το όνομά της από την γέφυρα του ποταμού Αξιού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, και / ή από την αρχαία πολίχνη “Γέφυρα” που βρισκόταν στην ανατολική όχθη του Αξιού, απέναντι από τις αρχαίες “Ίχνες”.

Το χωριό ανακηρύσσεται σε κοινότητα Γέφυρας το 1928 και την ίδια χρονιά ιδρύεται το πρώτο κοινοτικό ιατρείο και θεμελιώνεται το πρώτο Δημοτικό σχολείο. Το 1978 λειτουργεί το Γυμνάσιο Γέφυρας.

Σήμερα στη Γέφυρα λειτουργούν 2 Νηπιαγωγείο, 1 Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Ταχυδρομείο. Η ενοριακή εκκλησία της Γέφυρας είναι αφιερωμένη στη Παναγία Ρευματοκρατούσα & στον Αποστόλο Θωμά. Εκκλησιαστικώς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Το Ναό της Παναγίας Ρευματοκρατούσας κοσμούν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που έφεραν από την χαμένη τους πατρίδα οι πρόσφυγες Μετρινοί. Εκτός βέβαια από αυτά κουβάλησαν όλο τον εξοπλισμό της Εκκλησίας τους, από εικόνες και βιβλία της Μητρόπολης, καντήλες, κρυστάλλινους πολυελαίους και μανουάλια. Όλα αυτά τα κειμήλια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού εκτός από το ναό της Παναγίας κοσμούν και το Εκκλησιαστικό μουσείο και μας θυμίζουν όλη αυτή την λαμπρή ιστορία. Στη Κάτω Γέφυρα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης υπάρχουν οι εκκλησίες Αγ.Τρύφωνα και Αγ. Ζωσίμου, Κωνσταντίνου και Ελένης και τα παρεκκλήσια του Αγ. Φανουρίου και Αγ. Γεωργίου.

Στη Γέφυρα λειτουργεί ο ποδοσφαιρικός αθλητικός Σύλλογος ‘Μακεδονικός’ με πολλές διακρίσεις, ο Καλαθοσφαιρικός Σύλλογος Γέφυρας, ο οποίος αγωνίζεται φέτος στη Β’ Εθνική κατηγορία, ο Παναθλητικός Όμιλος Ηρακλής Γέφυρας και ο Α.Σ.Μ.Α. Γέφυρας-Βαθυλάκου.

Share this post

Translate »