10ο Διεθνές Φεστιβάλ – 2016

Φωτογραφίες από το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ


Το επετειακό “10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής”, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας πραγματοποιήθηκε από τις 25 ως τις 28 Αυγούστου 2016, στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης, την ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος. 2007-2016! Πέρασαν 10 χρόνια, μέσα στα οποία το Φεστιβάλ εδραιώθηκε, ισχυροποιήθηκε και καθιερώθηκε σαν θεσμός, φιλοξενώντας παραδοσιακούς χορούς και μουσική από 20 χώρες και περισσότερους από 1400 ξένους και Έλληνες, χορευτές και μουσικούς. 

Στο φετινό μας παραδοσιακό ταξίδι, ήρθαμε σε επαφή με τα ηχοχρώματα της Λατινοαμερικάνικης παράδοσης από τη μουσική των Μαριάτσι από το Μεξικό, απολαύσαμε Κορεάτικους χορούς με τα απαλά, σχεδόν σαν ιεροτελεστία βήματα, διασκεδάσαμε με τους ζωντανούς, ενεργητικούς χορούς από την Τουρκία και ταξιδέψαμε από άκρη σε άκρη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Κάθε βράδυ ο καταπράσινος, αύλειος χώρος του Δημοτικού σχολείου Γέφυρας, πλημμύριζε από χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών, αλλά και από μουσική, ιδιαίτερους ήχους, πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές και χαμογελαστούς χορευτές. Την Παρασκευή 26 Αυγούστου οι χορευτές όλων των χωρών ξεχύθηκαν ένα πολύχρωμο ποτάμι στους κεντρικούς δρόμους της Γέφυρας παρελαύνοντας, δίνοντας ζωντάνια στο χωριό και προσκαλώντας τον κόσμο στην βραδινή τους παράσταση.

Η αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Χαλκηδόνος αυτή τη χρονιά, δείχνει ότι αγκαλιάζουν την μεγάλη αυτή γιορτή της Παράδοσης. Στο τέλος του επίσημου προγράμματος, κοινό και χορευτές γίνονται ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι, διασκεδάζοντας σε ένα αυθεντικό και κεφάτο γλέντι μέχρι το πρωί.


Δείτε τα βίντεο από το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής

Share this post

Translate »